Učíme badatelsky

1. 11. 2023


Barvy a pigmenty nejen v přírodních materiálech



24. - 25. 10. 23 jsme se zapojili do projektu "Učíme badatelsky". V okolí školy jsme si nasbírali nejrůznější přírodní materiály, ve škole jsme je podrobili zkoumání a snažili jsme se z nich získat barevné pigmenty.

Kromě barvení látek přírodními barvivy jsme si vyzkoušeli i míchání primárních barev a barev ve světelné kombinaci RGB. Zjistili jsme, kolik pixelů má displej našeho mobilu a kolik barev dokáže ukázat. Zkoumali jsme firmy a obchody, které používají psychologii barev. Pomocí pokusů jsme hledali metody, které slouží k oddělování a rozkladu barev, a zkoumali jsme odpovědi na otázky, jak na nás barvy působí.

Velmi jsme si užili téma barevné typologie, se kterou jsme se seznámili první den badatelské výuky. Následující den jsme si zahráli na modelky a modely a svůj barevný outfit laděný dokonce v monochromatickém nebo komplementárním schématu jsme prezentovali před svými spolužačkami a spolužáky. 

Na závěr našeho dvoudenního badatelského snažení, kdy už jsme byli trochu znavení, jsme si doplnili energii cukrovinkami z hroznového cukru.
A protože jsme skuteční badatelé, napadlo nás obarvit tyto sladkosti přírodními barvami, které jsme si při badatelské výuce vyrobili. Zjistili jsme, že po obarvení barvivem z borůvek se na nich objevily růžové tečky... Proč tomu tak je, to vybádáme zase příště.


připojené fotografie:







Pro zobrazení této fotogalerie musíte zadat správné heslo