Energie pro bezemisní budoucnost: Inspirativní přednáška na naší škole

24. 5. 2024


Dne 2. května 2024 naši školu navštívil přednášející z agentury Porta Educa s přednáškou na téma „Energie pro bezemisní budoucnost“. Tohoto vzdělávacího setkání se zúčastnili žáci 9. tříd, kteří měli možnost dozvědět se víc

Dne 2. května 2024 naši školu navštívil přednášející z agentury Porta Educa s přednáškou na téma „Energie pro bezemisní budoucnost“. Tohoto vzdělávacího setkání se zúčastnili žáci 9. tříd, kteří měli možnost dozvědět se více o různých zdrojích energie a jejich dopadech na životní prostředí.

Přednáška se zaměřila na šest hlavních zdrojů energie používaných pro výrobu elektrické energie: solární, uhelné, jaderné, vodní, větrné a biomasu. Přednášející žákům objasnil výhody a nevýhody jednotlivých zdrojů a jejich srovnání z pohledu emisní zátěže pro naši planetu a spolehlivosti.

Praktickou ukázkou byla demonstrace závislosti solární energie na počasí pomocí malého modelu vrtulky napojené na solární panel. Tímto způsobem si žáci mohli na vlastní oči ověřit, jak sluneční záření ovlivňuje výkon solárních panelů.

Další část přednášky se zaměřila na jadernou energii, kde se žáci seznámili s problematikou radiace. Přednášející předvedl ukázku různých materiálů a jejich radioaktivity pomocí nástroje pro měření gama záření známého jako „žehlička“. Mezi zkoumanými materiály byla i ruda uranu, která pro svou silnou radioaktivitu musela být uzavřena ve speciální skleněné nádobě.

Na závěr přednášky se žáci dozvěděli, jak mohou sami přispět k ochraně naší planety. Byly jim představeny různé způsoby, jak snižovat svou uhlíkovou stopu a podporovat udržitelný životní styl.

Přednáška byla pro žáky nejen přínosná, ale i inspirativní a jistě přispěla k jejich lepšímu porozumění problematice energetiky a ochrany životního prostředí.


připojené fotografie:







Pro zobrazení této fotogalerie musíte zadat správné heslo