Zdravá školní jídelna
V červnu 2016 Krajská hygienická stanice Liberec doporučila na základě opakovaných rozborů a hodnocení jídelních lístků naší školní kuchyně zařazení naší školy do projektu„Zdravá školní jídelna".
Více o projektu
Za vznikem projektu stojí odborníci na výživu ze Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s týmem hygieniků. Projekt podporuje také Ministerstvo zdravotnictví a iniciativa Vím, co jím.
Zařazení školy do projektu
Od 28. 10. 2016 byla naše školní jídelna zařazena do tohoto projektu, přidělenou lektorkou projektu je MUDr. Jana Pilnáčková - KHS Liberec. Škola nyní bude usilovat o získání certifikátu „Zdravá školní jídelna". ·
Podmínky pro získání certifikátu „Zdravá školní jídelna":
Splnění 10 kritérií „Zdravé školní jídelny"
Kritéria
1. Pitný režim s omezením jednoduchých cukrů.
2. Plánování jídelníčku dle Nutričního doporučení ke spotřebnímu koši.
3. Správné a bezchybné vedení spotřebního koše.
4. Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí.
5. Nepoužívání polotovarů vysokého stupně konvenience.
6. Veřejně dostupný jídelníček.
7. „Vím, co jím" - zařazování receptur s limitovaným množstvím soli.
8. Výzdoba jídelny.
9. Komunikace jídelny s rodiči, žáky a pedagogy.
10. Čtvero ročních období - zařazování sezónních potravin.